UA

Історії про шпаргалки та спогади про дружнє плече одногрупників: як проводили студентські роки працівники ДніпроОДА

Історії про шпаргалки та спогади про дружнє плече одногрупників:  як проводили студентські роки працівники ДніпроОДА

Юрій Голик радив книжки викладачам, Олексій Полторацький писав шпаргалки для всієї групи, а Ользі Горб до заліку «допомагав» готуватися пудель. До Дня студента працівники ДніпроОДА розповіли, як вони навчалися у виші та як розважалися після пар. 

Перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман

 width=

 width=

Студентське життя і навчання в Київському  національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана Олег Кужман пригадує з теплотою. Група була інтернаціональною, навчання – цікавим і корисним. Тоді лише три виші у колишньому Радянському Союзі навчали економістів так ґрунтовно, як професори київської школи, вважає Олег Кужман.

«Якось старенький поважний професор писав на дошці формулу з математичного аналізу, і раптом в недоречний момент повисла тиша. Саме в цей час мій приятель щось малював у конспекті. Тут я йому кажу: що ти малюєш, дурню? Потрібно писати! Викладач прийняв це на свій рахунок, сторопів, відійшов від дошки і каже: «Я, здається, не малюю. І формула правильна», - сміється Олег Кужман.

Економічна освіта сформувала аналітичні здібності і навчила приймати зважені рішення, додав він.

Директор департаменту освіти та науки ДніпроОДА Олексій Полторацький

 width=

 width=

У дев’яностих роках Олексій Полторацький навчався у Дніпропетровському національному університеті на історичному факультеті. Там він здобував спеціальність політолога. Паралельно ночами працював в охороні. Там не гаяв час дарма – одного разу під час зміни дуже якісно підготував шпаргалки, чим допоміг одногрупникам.

«На чергуванні я написав шпаргалки на підсумковий іспит з історії України: мікроскопічним, трохи схожим на жіночий почерком. Власне, це мене потім і врятувало. У когось із одногрупників вилучили ці шпаргалки. Викладач сказала, що поставить п’ять тій дівчині, яка їх написала. Вся група знала про мене, і ніхто не викрив. Я отримав за цей іспит четвірку – побоявся підняти руку, аби мені поставили вищий бал як автору цих шпаргалок. Це й була одна з двох «четвірок» у червоному дипломі. Після цього ми з усією групою пішли у парк Гагаріна відзначити успішне складання екзамену», - пригадує Олексій Полторацький.  

Радник голови ДніпроОДА Віталій Литвин

 width=

Віталій Литвин завжди хотів стати дипломатом, і факультет міжнародних економічних відносин ДНУ ім. О. Гончара йому дуже допоміг у цьому. Саме там зацікавився профільними предметами – міжнародним правом та дипломатичним протоколом.

«Працювати розпочав ще під час навчання: завжди непогано знав англійську, цим заробляв гроші на відпочинок. І ми з друзями їздили в Судак, де ходили в походи й відвідували цікаві місця. На кожне свято мене запрошували з гітарою. А потім в університеті розпочав вивчати турецьку мову, що стало у пригоді – перше дипломатичне відрядження було саме до Туреччини», - розповів Віталій Литвин. 

Координатор Центру допомоги учасникам АТО при ДніпроОДА Наталія Шуліка

 width=

 width=

Студентські роки Наталії Шуліки минули на факультеті прикладної математики ДНУ ім. О. Гончара.

«Якось у тодішній передсвятковий день, здається, 6 листопада, я підговорила всю нашу групу піти з занять. Ми прогуляли математичний аналіз. А коли я потім на сесії його склала на п’ятірку – викладач був дуже вражений», - сміється Наталія Шуліка. 

 

Вона згадує: за часів студентства навчилася не тільки робити математичний аналіз, але й вправно розбиратися в яблуках.

«Нас традиційно відправляли у колгоспи. І не просто «на картоплю». Ми їздили до Херсонської області збирати яблука й кавуни», - розповіла Наталія Шуліка. 

Фундамент, який заклав університет – уміння завжди досягати поставленої мети, вважає вона.

«Деякі студенти складали математичну статистику по п’ять разів, а я – з першого разу», - додала Наталія Шуліка. 

Радник голови ДніпроОДА Ольга Горб

 width=

 width=

Ольга Горб навчалася в Українському державному хіміко-технологічному університеті, де й опанувала спеціальність менеджмент організацій. Заліки їй «допомагала» складати собака.

«Практично добу креслила п’ять ватманів, майже не встаючи від столу. І тут увечері мама прийшла з роботи. А у мене в той час був пудель, який,  зустрічаючи маму, від радощів скочив на крісло та зробив дірки у чотирьох ватманах із кресленнями. Нічого не залишалося робити, як іти здавати так. Викладач побачив, що все виконано якісно і прийняв залік», - розповіла Ольга Горб. 

Радник голови ДніпроОДА Юрій Голик

 width=

Юрій Голик навчався у Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля на спеціальності «Фінанси і кредит». Обмін конспектами з паралельними групами, обговорення цікавих книжок із викладачами та свята у гуртожитках – цим  йому запам’яталося студентське життя.

«У нашому студентстві не було сучасних засобів комунікації – телефонів і смартфонів. Все будувалося на живому спілкуванні: ми ходили один до одного в гості, переписували конспекти, - пригадує Юрій Голик. - Також мені запам’яталося – вже на старших курсах була дуже сильний викладач із банківської справи. І завдяки її захопливому стилю викладання багато одногрупників замислились про аспірантуру». 

Мы используем файлы cookie, чтобы обеспечить должную работу сайта, а контент и реклама отвечали Вашим интересам.