UA

Молодих волонтерів та скаутів Дніпропетровщини навчатимуть на тренінгах у молодіжних центрах

Молодих волонтерів та скаутів Дніпропетровщини навчатимуть на тренінгах у молодіжних центрах

З чого розпочати, якщо ви – охочі безкорисливо допомагати людям? Як правильно організувати похід? Молодих волонтерів та скаутів Дніпропетровщини навчатимуть на тренінгах у молодіжних центрах області. А ще – проводитимуть семінари з національно-патріотичного виховання, правової та медіаграмотності. Такі осередки неформальної освіти молоді нині з’являються по всій Дніпропетровщині. Про це стало відомо на форумі з кращих практик молодіжної роботи у ДніпроОДА. 

«Неформальна освіта – один із основних напрямів роботи з молоддю. Сьогодні недостатньо мати диплом про вищу освіту. Тренінги допомагають хлопцям та дівчатам набути корисних навичок та знайти своє місце в суспільстві. Наразі по всій області, навіть у невеличких населених пунктах, утворюються молодіжні простори – на базі бібліотек чи сільських клубів. У деяких із них тренінги вже проводяться. Ті, хто має такий досвід, поділився ним на форумі з іншими учасниками», – зазначив заступник начальника управління молоді і спорту ДніпроОДА Владислав Яцук. 

На форум з’їхалися молоді активісти, освітяни, діячі культури, представники громадськості та волонтери Дніпропетровщини, які працюють із молоддю. Кращі та досвідчені ділилися здобутками із новачками.

Так, на базі Новоолександрівської об’єднаної територіальної громади вже декілька років поспіль працює козацький табір. Його організував молодіжний простір «Козацький осередок «Старий Кодак».

«Влітку виїжджаємо на природу – намети, заняття спортом та навчання традиційному козацькому бойовому мистецтву – спасу. Все це входить в програму табору, учасники якого – старшокласники та студенти. А ще – знайомимо їх із залишками Кодацької фортеці, – поділився активіст Ігор Шаломаєв. – До організації залучаємо молодих волонтерів». 

Нині на Дніпропетровщині діють понад 40 молодіжних центрів. Їх організовують і самі студенти, і освітяни, і громадські організації та благодійні фонди – переважно на базі бібліотек та сільських будинків культури.

«Цих активних людей об’єднує ідея – згуртувати хлопців та дівчат заради того, щоб молоді люди могли розширити власні горизонти та набути нових навичок», – розповів заступник начальника управління молоді і спорту ДніпроОДА Владислав Яцук. 

У молодіжних центрах хлопці та дівчата можуть почитати рідкісну книгу, разом подивитися фільм чи повболівати під час перегляду футбольного матчу. А ще – проводять різноманітні тренінги, творчі вечори, організовують квести. Їх навчають, як стати волонтером чи скаутом, як орієнтуватися у правах людини та медіапросторі. Раніше такі зустрічі були тільки в містах, тепер – і в районах та громадах.

«Наша громадська організація «Європейська молодіжна спільнота» проводить тренінги для школярів та студентів – переважно на тему прав людини, – розповіла учасниця форуму Людмила Карпова. – Хлопцям та дівчатам до вподоби формат воркшопу – «робочої майстерні». На таких заняттях одні учасники обирають якусь статтю із Декларації прав людини і зображують її тематику на малюнку, а потім інші намагаються вгадати, про що саме йде мова». 

Загалом у форумі з кращих практик молодіжної роботи взяли участь більше ста активістів області.

Бажаєте долучитися до молодіжного руху чи створити у себе в районі або селі власний простір? Звертайтеся до управління молоді і спорту ДніпроОДА: м. Дніпро, вул. Володимира Антоновича, 70, або за телефоном (056) 770 67 17.

Мы используем файлы cookie, чтобы обеспечить должную работу сайта, а контент и реклама отвечали Вашим интересам.