UA

Стать безработным: плюсы, минусы, подводные камни

Стать безработным: плюсы, минусы, подводные камни

 - Якщо ви хочете зареєструватися - приходьте о дев'ятій. Навіть без п'яти дев'ять, - сказала диспетчер центру зайнятості.- Але ж ви працюєте до шести?- Так, але якщо ви хочете ...- Зрозуміло, дякую.

У цей момент повіяло давно забутим совком: зайняти чергу за годину до прийому. Так-так, за годину, так як в центрах зайнятості, як і в інших держустановах, 9:00 - 10:00 - прийом по електронній черзі. Запис в яку забита на два тижні вперед.Як чесний платник податків, після багатьох років роботи залишився на вулиці, з принципу вирішила скористатися послугами держави. Втрата роботи, особливо після пристойного трудового стажу - безсумнівний стрес. І ось я йду туди, де мені повинні допомогти, в центр зайнятості.

Але отримати статус безробітного вдалося лиш з третього разу. (Читайте докладніше - https://dimnovyn.com/novosti/ukraina/)

Але про все по порядку.Ми з колегами вирішили спочатку сходити на розвідку. Так, ми з колегами, так як на підприємстві скоротили весь відділ. Прийшли на наступний день після звільнення, ближче до 10 години. Черги вже майже не було. Привітні співробітниці перевірили наші документи і відправили на профорієнтаційну консультацію. Спочатку безробітний повинен просто отримати консультацію.Якщо вже це не допоможе знайти роботу - тоді вже ... Приблизно, з таким напуттям я, із затиснутим в руці таллончіком, вирушила до фахівця № 3.

У світлому кабінеті з безліччю вазонів мене чекала добра тітонька. Побачивши, як невпевнено вона клацає щось у своїй робочій програмі, періодично запитуючи у кого-то по телефону: "що натиснути?", Я засумнівалася, що почую тут що-небудь корисне.В принципі, так і вийшло. Тітонька перевірила мої документи, підказала, що ще потрібно донести, дала мені Українській мові (досить кострубатий) та електронну адресу центру зайнятості, куди це резюме потрібно направити.

На цьому етапі ставте галочку: для того, щоб зареєструватися в центрі зайнятості, потрібно при собі мати паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, дипломи та трудову. Звичайно, все в оригіналах. Якщо диплом на інше прізвище - потрібно дати підтверджуючий документ про зміну (наприклад, свідоцтво про шлюб).

Найголовніше - останній запис у трудовій. Важливо, як саме ти звільнився. Якщо ти звільнився за власним бажанням - не отримаєш статус безробітного. Держава розцінює твої дії як то, що ти сам, за примхою позбавив себе роботи. Загалом, твої проблеми: сам звільнився - сам і шукай роботу.

Для отримання статусу безробітного в трудовій повинна бути запис про скорочення або (найпопулярніша) - про звільнення за згодою сторін. Для матусь є ще одна стаття: звільнення для догляду за дітьми до 14 років - це теж подойтет для центру зайнятості. Після консультації я знову вирушила до диспетчеру. Дівчина порадила прийти на реєстрацію через тиждень, шостого числа. На питання: "чому?" Зробила загадкові очі і сказала:- Повірте, так буде краще.

Я вирішила прислухатися до загадкового раді диспетчера, і 6 березня без п'яти 9 була на місці.У диспетчерській чергу чоловік 15. В основному, віку 40+, двоє - зовсім юні. Живу чергу періодично розсікали, як лайнери, щасливчики з електронного запису.- Я по запису, - говорили вони, і співробітник центру миттєво переривав роботу, спритно давав талончик і на профорієнтацію, і на реєстрацію.І ніяких тобі загадкових рад прийти через тиждень.Мені талончик на реєстрацію не дістався. Закінчилися. На моє німе запитання диспетчер сказала:- Я вас запишу на завтра, це вже буде точно. Приходьте о пів на третю і не з'являтися у суді.О пів на третю, 7 березня, я була на місці.Вловили цікавий момент? 7 березня, ага.

Диспетчер видала мені довгоочікуваний таллончік на 15:00 знову до інспектора №3 (не плутати з тітонькою-спеціалістом №3) і сказала чекати. Так, самому йти в кабінет інспектора не можна. Потрібно чекати, коли тебе викличуть.А тебе неодмінно викличуть, адже ти отримав заповітний таллончік.Так я і думала, вже годину крокуючи туди-сюди по залу і періодично запитуючи у диспетчера:- Мене точно викличуть?Чи не визалі. Виявилося, про мене ... Забути.

Ви ж пам'ятаєте, яке було число? Так, 7 березня. Скорочений робочий день - до чотирьох.І, так, мені сказали ще раз прийти. У вівторок.Вірніше, спробували сказати.Бачачи, що я завелася метати громи і блискавки, до мене вийшла заступник начальника відділу. Розібравшись в ситуації, кудись втекла з моїми документами, через 10 хвилин повернулася і повідомила, що я сьогоднішнім днем ​​зареєстрована в центрі зайнятості.І знову видала таллончік - на візит до інспектора № 3. Через тиждень. І ще таллончік на лекцію.

Після відвідин лекції та візиту до інспектора я отримала офіційний статус безробітного. На наступний день (знову візит до інспектора) мені призначили виплати. В якому розмірі - поки невідомо.Ось так, за два тижні, я на власному досвіді дізналася "шлях безробітного" в центрі зайнятості: спочатку консультація, потім реєстрація, потім присвоєння статусу безробітного, потім призначення виплат. Все це супроводжується візитами і очікуванням.

Якщо ви вирішили піти в центр зайнятості - краще відразу запишіться в електронній черзі, навіть якщо зайнято на два тижні вперед. Збережете нерви і час.

З повагою https://dimnovyn.com

Мы используем файлы cookie, чтобы обеспечить должную работу сайта, а контент и реклама отвечали Вашим интересам.