UA

Переселенцы в Украине - вопросы, проблемы, пути решения

Переселенцы в Украине - вопросы, проблемы, пути решения

Антитеррористическая операция на Востоке Украины создала особую категорию людей - это внутренне перемещенные лица, или, как их чаще называют, переселенцы.

О том, с какими проблемами они сталкиваются и какие существуют пути их решения, рассуждали представители общественных организаций на круглом столе в медиацентре Информатор.

В работе круглого стола приняли участие Татьяна Лебедь – заместитель главы ОО «Европейское поколение»; Марта Барандий — исполнительный директор ОО Promote Ukraine; Сергей Михайлов – заместитель директора Promote Ukraine; Лилия Веревкина – глава ОО «Ти потрібен Україні»; глава ОС «Сильніші разом»; Игорь Биланов – член ОО «Ти потрібен Україні»; Сергей Костомаров – глава ОО «Сильное общество»; Андрей Мищенко – заместитель главы ОО «Сильное общество»; Петр Бойчук — представитель Международной правозащитной организации по защите прав человека; Иваница Татьяна – глава ОО «Об’єднання вимушено переміщених осіб «Шлях до майбутнього»».

Заместитель главы ОО «Европейское поколение» Татьяна Лебедь рассказала, что вопрос внутренне перемещенных лиц крайне важен для нашей страны. На проблемы переселенцев обращают внимание, в том числе, и международные организации. Их представители также приняли участие в заседании круглого стола, посвященном этому вопросу.

Марта Барандий — исполнительный директор ОО Promote Ukraine (Брюссель) - рассказала: "В Брюсселі ледь не щотижня піднімаються питання України, незважаючи на те, що там багато інших пріоритетів – біженці, крайні праві, війна в Сирії, вихід Британії з ЄС, дезінформація, тероризм та застосування хімічної зброї на території ЄС.  Причому, до створення майже всіх цих проблем залучена Росія:

  • тим, що воєнно ввійшла в Сирію сприяла збільшенню потоків біженців;
  • тим, що має союзи із крайніми правими, допомагає їм входити в парламенти різних держав і розвалювати ЄС зсередини. Пропаганда за вихід Британії з ЄС є їхнім продуктом;
  • тим, що застосовує хімічну зброю проти колишніх спецагентів на території Британії;
  • та тим, що запустила культуру фейкових новин.

В ЄП маємо змогу стежити також і за тим, як проросійські, а іноді і самі російські сили намагаються перетягнути євродепутатів на свою сторону, організовують проросійські конференції і популяризують українських прокремлівських політиків. Слід наголосити, що як в Україні, так і в Європі працює російська розвідка, яка сприяє розгортанню етнічних і релігійних конфліктів. Зокрема йдеться про Россотрудничество, Фонд Русский Мір та провокації загалом. Та все ж, маємо друзів у Брюсселі, які нас не покидають – у ЄП, в ЄК, ЄЕСК. Окрім того, в різних посольствах, аналітичних центрах та прес-клубі відбуваються заходи щодо України – від політичних, економічних до соціальних і культурних.

Що таке ЄП? Крім того, що це правотворча інституція ЄС, це політична платформа для надання розголосу певній проблематиці, яка є пріоритетом в ЄС. Скажімо, по Україні піднімаються питання російсько-української війни, подолання корупції та політичних в’язнів Кремля. Мінімум 2 рази в рік маємо великі конференції щодо ВПО в євроінституціях.

Приклад – у лютому 2017 відбулася конференція «Україна – людське лице конфлікту на Сході». Конференція організована міжнародними правозахисними організаціями, які долучені до постійної ліквідації гуманітарної кризи на Сході України. Під час таких заходів піднімаються питання Мінських домовленостей та допомоги громадянському суспільству України у вирішенні питань, з якими держава справитись не може. В тому числі, українській владі наполегливо рекомендують дотримуватись міжнародних стандартів захисту ВПО з Донбасу та Криму. Зокрема, йдеться про свободу пересування та майнові права.

Крім того, щороку в Європейській службі зовнішніх справ відбуваються зустрічі з громадянським суспільством. В рамках Договору про Асоціацію європейські чиновники пишуть Звіт імплементації Договору і пізніше, в грудні кожного року озвучують його українській владі під час Ради Асоціації Україна-ЄС. У цих Звітах є категорії, присвячені питанням захисту прав людини на підконтрольних та непідконтрольних Україні територіях. І щоразу там наголошується на тому, що держава повинна створити умови та план дій для захисту громадянських, політичних та соціальних прав ВПО, зокрема у сфері працевлаштування та освіти. Для того, щоб Брюссель і надалі залишався поінформованим про події в Україні ми запускаємо випуск щотижневих новин з різними категоріями – новинна стрічка, аналітика, відео. Долучайтеся до цих випусків".

Лилия Веревкина — глава ОО «Ти потрібен Україні» и ОС «Сильніші разом», вкратце описала системные проблемы переселенцев. Первая из них - это жилье. "За 4 года государство не сделало больших шагов по решению этой проблемы. Принята программа "50 на 50". Она дает возможность людям, у которых есть ресурсы, купить жилье. Но она мало профинансирована, и в ней нет рычагов защиты самих переселенцев от ошибок и дефектов, которые могут возникнуть у переселенцев", - отметила правозащитник.

Отсутствие адекватной информации для переселенцев об их правах - тоже серьезная проблема. Есть только официальный сайт, в информации и содержании которого разобраться без посторонней помощи очень сложно.

"По Днепропетровской области ЕС выделил полтора миллиона евро на приобретение капитальных зданий, ремонт и заселение туда переселенцев. Спустя полгода во многих городах ни один переселенец так и не был вселен", - рассказал Игорь Биланов, член ОО «Ти потрібен Україні».

Еще одна проблема внутренне перемещенных лиц - социальные выплаты. Наиболее проблемной, по словам Лилии Веревкиной, является пенсия.

Участники заседания круглого стола приняли решение подготовить документы, сделать внутренний аудит выделенных средств и заставить чиновников ответить на вопросы общественности.

Сергей Костомаров — глава ОО «Сильное общество»: "Государство всеми силами пытается загнать в стойло вынужденных переселенцев. Нам определили только один банк, в котором мы имеем право оформить социальные выплаты. И таких примеров очень много".

Татьяна Лебедь отметила: "Переселенцы - это граждане Украины, у которых оккупант отнял дом, работу, нормальную мирную жизнь. Почти 2 миллиона граждан Украины вынуждены скитаться и защищать свои законные права перед каждым чиновником. Конечно же, и европейские партнеры поддерживают Украину в вопросах переселенцев. Сегодня мы пригласили Марту Барандий для знакомства с самими переселенцами и для понимания ситуации: о том, как работают, живут о чем думают наши украинцы, пострадавшие от российской агрессии.

"Сегодня необходимо кардинально поменять весь механизм. Начало уже положено общественными организациями, но впереди - еще долгий путь", - отметила Татьяна Лебедь.

Участники круглого стола предложили начать флешмоб "МинТОТ - звітуй", чтобы заставить Министерство по вопросам временно оккупированных территорий и внутренне перемещенных лиц Украины отчитаться и работать для ВПО.

Круглый стол в в медиа-центре Информатор Круглый стол в в медиацентре Информатор

Лебедь Татьяна – заместитель главы ГО «Европейское поколение» Лебедь Татьяна – заместитель главы ОО «Европейское поколение»

Сергей Костомаров – глава ГО «Сильное общество» Сергей Костомаров – глава ОО «Сильное общество»

Участники круглого стола приняли решение заставить чиновников ответить на вопросы общественности Участники круглого стола приняли решение — заставить чиновников ответить на вопросы общественности

Марта Барандий - исполнительный директор ГО «Promote Ukraine» (Брюсель) Марта Барандий - исполнительный директор ОО Promote Ukraine (Брюссель)

Коста Килуэрт

Мы используем файлы cookie, чтобы обеспечить должную работу сайта, а контент и реклама отвечали Вашим интересам.