UA

Усе, що треба знати про страховку ОСЦПВ

Усе, що треба знати про страховку ОСЦПВ

ОСЦПВ — це обов’язкове страхування цивільної відповідальності автомобіліста. У разі виникнення ДТП, винним у якому визнають власника такого поліса, компенсацію за спричинені збитки сплачуватиме його страхова компанія, а не страхувальник. Самому ж винуватцю аварії доведеться відновлювати за свої кошти власний автомобіль. І це в тому разі, якщо в нього не буде іншого поліса — КАСКО. Якщо ж він заздалегідь подбав і про такий захист, то взагалі не платитиме ні копійки.

Для чого потрібно страхувати власний автомобіль

До того як поліс ОСЦПВ став обов’язковим, траплялися випадки, коли у водія, винуватця ДТП, не було фінансової можливості компенсувати збитки. І тоді йому доводилося позичати, продавати своє майно, нерухомість, щоб розрахуватися з постраждалими. Іноді останні роками чекали на повернення грошей. Щоб запобігти таким ситуаціям, держава ввела обов’язкове страхування автомобіля за системою ОСЦПВ. Зараз кожен водій повинен мати такий поліс. І тоді у випадку аварій у справу вступає страхова, у якій завжди є гроші. За тих громадян, які за законом мають право на пільгове страхування, відшкодовуватиме збитки Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Сьогодні максимальний розмір компенсації такий: на покриття матеріальних збитків — 130 тис., на лікування постраждалих — до 260 тис. грн. Суми великі, але багато водіїв розуміють, що в деяких ситуаціях їх може бути недостатньо, тому купують поліс добровільного ОСЦПВ у Києві та в інших регіонах України. Максимальна компенсація за цим документом складає 500 тис. грн.

Усе, що треба знати про страховку ОСЦПВ 1

Що буде, якщо не купувати поліс ОСЦПВ

В Україні на законодавчому рівні заборонено пересуватися дорогами без такої страховки. Якщо у водія при перевірці патрульною поліцією не виявиться поліса, він буде змушений сплатити штраф, розмір якого зараз складає від 425 до 850 грн. Але не це повинно змушувати купувати страховку. Водії мають чітко зрозуміти: якщо під час аварії страхового договору не буде, а винними визнають їх, платити відшкодування потерпілим доведеться також їм. А це можуть бути дуже великі суми, особливо в тому випадку, якщо йтиметься про компенсацію на лікування учасника ДТП.

Що таке електронний поліс

З 2019 р. українські водії отримали можливість не возити з собою паперову страховку, а мати при собі лише її електронний варіант. Цей спосіб страхового захисту має багато переваг, серед яких:

• такий поліс можна оформити та придбати в онлайн-режимі за 20 хвилин, що значно економить час;

• е-поліс одразу після оформлення потрапляє до бази Моторного (транспортного) страхового бюро України;

• електронний варіант практично неможливо загубити, оскільки він зберігається на будь-якому доступному ґаджеті: смартфоні, планшеті, ноутбуці. За необхідності його можна знову відкрити з електронної пошти, куди документ надсилає страхова компанія.

Слід також додати, що електронний поліс має таку юридичну силу, як і паперовий. Тому його можна спокійно демонструвати співробітникам поліції, не хвилюючись про негативні наслідки.

Усе, що треба знати про страховку ОСЦПВ 2

Де краще купувати страховку ОСЦПВ

На жаль, на страховому ринку України ще зустрічаються різні злочинці, що пропонують придбати у них поліс за дуже привабливими цінами. Але робити це не варто, тому що в разі ДТП власник такої страховки залишиться без захисту, тоді фінансовий тягар виплати компенсації постраждалим впаде на його плечі. Тому дуже важливо обрати надійну страхову компанію.

Саме такою є, наприклад, СК VUSO. Вона вже тривалий час є одним із лідерів страхового ринку України. Зараз у ній працює понад 400 співробітників, які кожен день намагаються зробити сервіс ще зручнішим для клієнтів. Саме тому більше ніж 90% тих, хто звернувся за допомогою до компанії, задоволені сервісом СК VUSO.

Рекламний матеріал

Мы используем файлы cookie, чтобы обеспечить должную работу сайта, а контент и реклама отвечали Вашим интересам.