UA

Що треба знати курцям – підказки лікарів Дніпропетровщини

Що треба знати курцям – підказки лікарів Дніпропетровщини

Чи правда, що легкі цигарки не шкідливі для здоров’я, а кальян або електронні сигарети – безпечна альтернатива палінню? Усе про нікотинову залежність у Міжнародний день відмови від паління розповіли в департаменті охорони здоров’я ДніпроОДА.

У департаменті закликають позбутися шкідливої звички та розвіюють міфи курців.

«Знижена кількість нікотину та смол у цигарках вводить людей в оману. Вони вважають, що це менш шкідливо. Не враховують лише те, що затяжки при такому палінні більш глибокі. Відповідно, вражається більша площа легенів, – зазначили у департаменті. – Паління будь-яких сигарет – шкідливо. До того ж, не лише для самого курця, але й для його оточення».

Не радять лікарі й замінювати цигарки електронними аналогами чи кальяном.

«Електронні цигарки не допомагають позбутися від шкідливої звички, а навпаки – збільшують залежність, – сказали в департаменті. – Не є безпечним і кальян. Прихильники такого паління за один «сеанс» вдихають у 100-200 разів більше диму, ніж звичайні курці. Це дані Всесвітньої організації охорони здоров'я».

Позбутися згубної звички до паління допоможе сила волі та підтримка фахівців. За порадою можна звернутися до свого сімейного лікаря, наголосили медики.

«Кинути палити варто хоча б для того, щоб краще себе почувати, – зауважили в департаменті. – Буде більше сил, мозок краще концентруватиметься на роботі. Нюх стане більш тонким, а подих – чистішим. Полегшиться дихання. Приємний бонус – заощаджені кошти. Зіграє й психологічний фактор. Людина, яка поборола шкідливу звичку, викликає повагу – у себе та оточуючих. Самооцінка зросте».

16 листопада – Міжнародний день відмови від паління. Його заснувало Американське онкологічне товариство в 1977 році.

Мы используем файлы cookie, чтобы обеспечить должную работу сайта, а контент и реклама отвечали Вашим интересам.