UA

„Зелені” рішення Дніпропетровщини: від ідеї до впровадження

„Зелені” рішення Дніпропетровщини: від ідеї до впровадження

Зміна клімату, виснаження природного капіталу, нестача прісної води, продовольства, енергії, бідність, нерівність людей і країн. Усі ці проблеми спричинені дійсною економічною системою, що побудована на основі лінійної моделі виробництва. Хоч ця система і дала певні позитивні результати в підвищенні життєвого рівня людей у цілому, і особливо їх окремих груп, негативні екологічні та соціальні наслідки функціонування цієї системи створюють загрозу для теперішнього та майбутніх поколінь. Як наслідок, такі реалії змушують шукати інші підходи до формування світової економічної моделі.

Починаючи з кінця минулого століття, й особливо в останні роки, світова спільнота все більше уваги приділяє «зеленій» економіці. „Зелена” економіка − це економіка, що підвищує добробут людей і забезпечує соціальну справедливість, при цьому вона істотно знижує ризики для навколишнього середовища і збіднення природи. Таке визначення дають експерти Організації ООН з охорони навколишнього середовища (ЮНЕП). Саме ці питання обговорювали на міжрегіональній конференції, що відбулася 25 квітня 2018 року в Дніпропетровській обласній раді в рамках реалізації проекту „Зелені” рішення бізнесу – єднання для сталого розвитку”, що впроваджується Дніпропетровською обласною організацією роботодавців у партнерстві з Дніпропетровським регіональним інвестиційним агентством (DIA) і Дніпропетровською обласною радою та за підтримки Програми сприяння зеленій модернізації української економіки, що впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ.

„Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС та приєднавшись до Європейського енергетичного співтовариства, Україна зобов’язалася перейти на сучасні стандарти виробництва та поступово запровадити різні форми сталого енергозабезпечення. «Зелена економіка» є одним з важливих інструментів забезпечення стійкого розвитку країни та вирішення стратегічного питання щодо ефективного, раціонального та ощадливого  використання паливно-енергетичних ресурсів, а проект „Зелені” рішення бізнесу – єднання для сталого розвитку” є втіленням ідеї створення регіональної платформи щодо сприяння поширенню „зелених” рішень серед суб’єктів господарської діяльності, учнівської молоді, населення Дніпропетровської області”, – зазначив заступник голови обласної ради Володимир Тюрін.

„Зелений” пріоритет у економічній політиці є стратегією зменшення залежності від викопного палива, зокрема нафтової залежності, ефективного використання енергії, енергозбереження й розробки відновлюваних джерел енергії. Для того, щоб вирішити проблему енергоресурсів, ми маємо змінити наш спосіб життя і структуру споживання. Важливо також розуміти, що „зелена” економіка — це не тільки екологічно чисте виробництво, енергозбереження та зменшення навантаження на навколишнє середовище, але ще й поняття, наділене соціальним розумінням. У соціальному аспекті вона пов’язана з охороною здоров’я, забезпеченням високої якості життя, системою освіти, зайнятістю та обізнаністю населення”, – зазначив керівник проекту Віктор Сергєєв.

Керівник Програми сприяння зеленій модернізації української економіки, що впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва ГмбХ пані Дагмар Ецер зазначила, що вона задоволена

результатами співпраці з нашим регіоном і дуже вражена тим, що ми змогли досягти таких високих результатів з упровадження інноваційних „зелених” рішень.

„Термін реалізації проекту „Зелені” рішення бізнесу – єднання для сталого розвитку” добігає кінця, але українсько-німецька співпраця на цьому не закінчується, і ми сподіваємося, що найближчим часом зможемо реалізувати багато цікавих проектів на користь стійкого розвитку нашого регіону”, – підкреслила Валентина Затишняк, директорка DIA.

Мы используем файлы cookie, чтобы обеспечить должную работу сайта, а контент и реклама отвечали Вашим интересам.