RU

Може бути у воді та в їжі: у Дніпропетровській області зафіксували випадки захворювання на гепатит А, які симптоми

Читать на русском

Читать на русском
Може бути у воді та в їжі: у Дніпропетровській області зафіксували випадки захворювання на гепатит А, які симптоми
Будье уважні до свого здоров'я та своєчасно звертайтеся до лікаря

У суботу, 4 листопада, стало відомо про випадки захворювання на вірусний гепатит А. Востаннє такий спалах фіксували у 2014-2015 роках, а також у 2019-2020. Наразі у Дніпропетровській області офіційно зафіксовано 32 людини з гепатитом А. 

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на Інформатор Україна.

За словами заввідділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних захворювань Дениса Кисельова, для виявлення вірусу досліджували зразки води, однак перші результати не показали ніяких результатів. Спеціалісти продовжують моніторинг стану води. 

Також лікар додав, що заразитися гепатитом можна через предмети побуту або посуд. І закликав мешканців Дніпропетровської області ретельно мити руки, вживати кип'ячену воду або воду у пляшках, термічно обробляти їжу, мити овочі й фрукти.

Які перші симптоми вірусного гепатиту А?

Гепатит А — вірусне захворювання, яке спричинене вірусом гепатиту А і вражає печінку. Цей вірус дуже стійкий і може упродовж тривалого часу зберігатися в зовнішньому середовищі. Наприклад, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб, у побуті в сухому середовищі за кімнатною температурою – протягом тижня. Вірус гепатиту А гине через 5 хвилин кип’ятіння.

Цим вірусом може захворіти лише людина. Перші симптоми проявляються упродовж 14-28 днів, але трапляються випадки і до 50 днів. Звернутися до лікаря необхідно, якщо у вас:

  • слабкість та втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • дискомфорт у животі, зокрема у правому підребер'ї;
  • блювота, потемніння сечі;
  • жовтушність склер та шкіряних покривів (але можуть бути і безжовтушні форми). 

Попередити гепатит А можна користуючись наступними правилами:

  • ретельно мити руки з милом під теплою водою щонайменше 20 секунд, особливо перед приготуванням їжі, після відвідування вбиральні, після вулиці тощо; 
  • рекомендовано вживати кип’ячену або воду у пляшках;
  • вживати їжу після ретельної термічної обробки та миття овочів і фруктів перед вживанням.

Нагадаємо, що у Дніпропетровській області зафіксували декілька важких випадків захворювання на ботулізм. Крім того, У Дніпропетровській області заборонили ввезення низки продуктів зі Сполучених Штатів. Ще можете почитати, як в Дніпрі чоловік розбирав холодильник та отруївся фреоном.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.