RU

Двоє мешканців Дніпра потрапили до реанімації через в'ялену рибу

Читать на русском

Читать на русском
Двоє мешканців Дніпра потрапили до реанімації через в'ялену рибу
У них діагностували ботулізм

У Дніпрі за останній місяць зафіксували два випадки захворювання на ботулізм. Обидва через вживання в'яленої риби. Постраждалих у стані середньої тяжкості доставили до лікарні №4 та ввели їм протиботулінічну сироватку. 

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на сайт ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

В одному випадку риба була придбана на стихійному ринку на Привокзальній площі, в іншому - походження риби не відомо. Розслідування триває. 

Що таке ботулізм

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. 

Симптоми ботулізму

Захворювання виникає за 12-36 годин, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. У хворих спостерігається:

  • нудота; 
  • блювання; 
  • біль у животі;
  • загальна слабкість;
  • головний біль;
  • запаморочення. 

Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.

Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. 

Дотримуйтесь чистоти сировини. Що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. 

Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив. 

Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5-25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини. Не купуйте виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солену рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.

Нагадаємо, що у Дніпропетровській області зафіксували випадки захворювання на ботулізм. Раніше ми повідомляли, що у Дніпропетровській області зафіксували 22 випадки сказу тварин.  Також читайте, що у Дніпрі прогулянка з собаками у парку Глоби закінчилась скандалом та бійкою.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.