Вже за кілька днів православний світ відзначатиме одне з найголовніших свят - Великдень. Зазвичай, цього дня цілі родини збираються за святковим столом. Для кожного є ризик переїдання або отруєння алкоголем.
Тож, аби не нашкодити здоров'ю, фахівці надають кілька корисних порад. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Міністерства охорони здоров'я.
Поради для господинь і господарів:
- Меню до свята повинно бути збалансованим.
- Бажаний баланс: близько 70 % страв - здорова їжа, а 30% - святкові страви: ковбаски, паски та інше.
- Віддайте перевагу овочевим закускам. Наприклад, це можуть бути нарізані брусками овочі з хумусом або сальсою.
- Уникайте канапок із маслом, сирів і ковбас, смажених у фритюрі смаколиків.
- Сплануйте декілька видів активностей для гостей. Це можуть бути фізичні та інтелектуальні розваги.
- Не нав'язуйте гостям ідею з'їсти або випити більше.
Поради для гостей:
- У святковий день не пропускайте сніданок та не йдіть у гості голодними. Це допоможе від переїдання.
- Їжте маленькими порціями.
- Навчіться чемно відмовляти у надмірних пропозиціях їжі та напоїв.
- Не поспішайте все скуштувати та робіть перерви.
- Не сумуйте за столом, оскільки з таким настроєм значно збільшуються шанси більше з'їсти та випити.
- Намагайтеся заповнити тарілку рослинною їжею. Обмежте солоне, смажене, жирне та солодке.
- Поставтеся відповідально до алкоголю. МОЗ рекомендує обмежитись 1-2 порціями для жінок та не більше трьох - для чоловіків. Під порцією мається на увазі 30 мл міцних напоїв, 100 мл вина та 300 мл пива. Найкращий варіант - безалкогольні напої.
- Не вірте в "чарівні пігулки", які врятують вас від наслідків переїдання або алкогольної інтоксикації. МОЗ каже, що таких засобів не існує.
Раніше ми писали, яку погоду очікувати у Дніпрі та області на Великдень. Також читайте, як працюватиме громадський транспорт у Великдень та поминальні дні. Писали ми й про те, чи будуть випускати людей з храмів під час комендантської години в Дніпропетровській області.