RU

“Послали н*х*й”: Кацурін та “касатік” Птушкін завітали до Дніпра, аби посмакувати їжу міста

Читать на русском

Читать на русском
“Послали н*х*й”: Кацурін та “касатік” Птушкін завітали до Дніпра, аби посмакувати їжу міста
Тур гастрономією Дніпра

Дніпро славиться своєю найдовшою набережною в Україні. А ще — тут можна побачити сучасну архітектуру та скульптури прямо на вулиці, сквери, фонтани, актуальні урбаністичні проєкти та багато іншого. Окрім того, в місті є безліч стильних закладів, в які варто завітати та насолодитися їх смачними стравами. У цю кулінарку подорож вирушив відомий ресторатор Міша Кацурін та його друг —  відеоблогер “касатік” Антон Птушкін. 

Для двох поціновувачів гастрономії на один день відкрили легендарний заклад міста, вони спробували справжню козацьку страву та були й ті, хто послав н*х*й. Про це пише Інформатор з посиланням на YouTube-канал Міши Кацуріна

 

Не раді були бачити ресторатора в закладі LAFFA KEBAB. Та Михайлу все ж таки вдалося скуштувати люля-кебаб з баранини. Щоправда, їсти довелося, сидячи в машині. Через цю неприємну ситуацію смачна страва втратила свій шарм.

“От я зараз кайфую від смаку, але на душі так прям неприємно-неприємно. Власнику LAFFA KEBAB, на ім'я Тахір, варто було б додати у свою їжу хоч трошечки любові. Тоді вона стане ще кращою”, — сказав Кацурін. 

LAFFA KEBAB
LAFFA KEBAB

Далі Міша та “касатік” Птушкін хотіли спробувати найсмачнішу шаурму Дніпра, яку готують на автовокзалі. Та за два дні до їх приїзду, 24 серпня, кіоск з турецькою шаурмою розбомбили росіяни. Зараз приміщення відновили. Тому ресторатор закликав гостей міста написати відгук під відео, чи дійсно вона така смачна, як розповідають. 

Кіоск з шаурмою
Кіоск з шаурмою

Поціновувачі гастрономії завітали в гості й до родини Подопригора. Саме тут Дмитро разом з сім’єю жив 5 років, а зараз будинок перетворили на бутік-готель, ресторан та комплекс для відпочинку. Його назвали гостерією, слово якого походить від італійського — “остерія”. Головний принцип роботи на кухні, сформульований Тарасом Шевченком та закарбований прямо над входом: “Чужому навчайтесь, свого не цурайтесь”. 

“Це українське мистецтво, це не просто кулінарія. За основу тут взяті просто українські речі. Судак з раками — це традиційна українська страва, але до неї додані новітні технології і фантастична пристрасть людей, які роблять це на кухні. Тут небагато слів треба, щоб цей кайф описувати”, — підсумував Міша. 

Подопригора
Подопригора

Побували ці двоє й у місцевому ганделику — “Адмірал Нельсон”. Тут багато років готують рибу, виловлену із річки Дніпро. Тому щоб дізнатися, що сьогодні в меню, треба зателефонувати. Але й тут нашим мандрівникам заборонили знімати. Та це їх не зупинило. 

“Байдарка та Дніпро, по якому зараз обмежена навігація. У “Нельсона” є свій пантон і ми дізналися, що нормальною дніпровською практикою є замовлення прямо на борт. Цього нам ніхто не може заборонити. Хочеш з’їсти риби - взяв весло і погріб. Все по справжньому, ніяких тобі офіціантів, ніяких qr-кодів для оплати чека”, — розповів ресторатор. 

Офіціант виніс замовлення за дзвінком. На жаль, легендарну нельсонівську пательню ікри з картоплею їм скуштувати так і не вдалося. 

“Нам сказали, що її немає. Проте виявилося, що замовлення на цю страву приймають не від усіх, це лімітована страва, її готують тільки для своїх”, — акцентував Кацурін. 

“Адмірал Нельсон”
“Адмірал Нельсон”

Місцеві гурмани полюбляють ходили у кафе “Хвилинка”. Заклад розташований біля старої, занедбаної канатної дороги, яка колись тішила та катала дорослих і діточок. Тут є свій колорит: роги, шкіра, санітайзер на скотчі, вагонка з живописом та вінтажна, як і все тут, вагонка.

“Канатка не працює, заходять якісь алкаші і я захожу. Але тим не менш, вони пам’ятають, як це робити. М’ясо супер. Хвилинка супер, Дніпро супер”, — каже пан Міша.

“Хвилинка”
“Хвилинка”

Також наші гості спробували справжній куліш. Його приготувала пані Валентина, яка народилася та прожила в Галушківці все життя. Рецепт у неї залишився від мами та бабусі. Адже у Козацькому хуторі Галушківка небайдужі люди тремтливо зберігають культуру своїх пращурів. 

“Слухайте, просто і смачно. Я от що подумав, це якийсь інший стан бутерброда з салом. Пшоно - хліб, шкварки - сало. Тільки бутерброд він холодний, а куліш він гарячий, ніжний, вершковий, пухкий. Сьогодні, коли нашу культуру намагаються просто стерти з обличчя землі, ми маємо не просто відроджувати українські традиції, ми маємо їх відроджувати, а також робити їх модними. От на прикладі куліша, давайте навчімось готувати його вдома, якось осучаснимо. Запросимо гостей, будемо пригощати, повводимо в меню своїх ресторанів. І будемо створювати з цього тренд”, — акцентував Кацурін. 

Козацький хутір Галушківка
Козацький хутір Галушківка

Не оминули вони й дніпровський ресторан Coast. Він знаменитий не тільки своєю смачною їжею, а й тим, що тут відхватила люлей Ольга Фреймут під час зйомки своєї програми. Тоді їй прямо у фізіономію вилили пляшку шампанського. Експеримент пройшов без сварок. Кацурін та Птушкін посиділи певний час, випили каву та пішли далі.  

Coast
Coast

Спеціально для поціновувачів гастрономії на один день відкрили легендарний заклад “Миші Бляхера”, який зачинений вже три роки. Цей ресторан сильно вплинув на прогрес гастрономії міста, адже 8 років тому тут першими почали готувати вишукані страви, а на роботу запросили британського бренд-шефа Daniel Phlippard.

“Миші Бляхера” - ціла епоха для Дніпра, відкриті 14 років тому справжніми візіонерами Русланом Буряком та Оленою Буряк. Інтер’єр робив вже на сьогодні легендарний архітектор Денис Беленко. І колись тут стояли черги за вишуканою їжею та кращим в місті сервісом. “Мишам” надавалися нагороди, тут проходили концерти, тусовки. Як ресторатор скажу, це настільки сміливо та відчайдушно робити це у 2015 хоча б з точки зору економіки, що у мене немає слів”, — поділився Кацурін. 

“Миші Бляхера”
“Миші Бляхера”

Три роки ресторан вже закритий. Члени команди знайшли собі іншу роботу, а деякі — відкрили власні успішні бізнеси. Наприклад, Сергій на прізвисько “мікрофон”, який працював тут офіціантом, відкрив кращий в Дніпрі бар — Old Pal. Також Руслан і Олена натякнули, що можливо заклад запрацює знову. 

“Якщо чесно — епізод Дніпра у нас вже давно було відзнято і ми спеціально поїхали на один день заради Мишей. Тому що це дуже важливо ”

Також Антон Птушкін зазначив, що Дніпро перевершив його очікування. 

Антон та Міша побували й в Ай-Петрі, Buoni Fratelli, Menorah Hummus Bar, Тіферет Амацот, Баку, BROOKS eats & drinks та DoubleDecker cake&co. Більш детально дивіться у випуску.

Нагадаємо, що блогер Євген Синельников зняв випуск “Крафтових мандрів” у Дніпрі. Писали ми й про те, що підприємець із Дніпра створює електровелосипеди для військових. Також читайте, що вокаліст гурту Adam розповів про втечу від військ рф у Гостомелі, колаборацію з KOLA та концерт у Дніпрі.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.