Через військове вторгнення в Україні зросли ціни майже на всі категорії продуктів. Це вплинуло на вартість новорічного столу та найпопулярнішого салату. Так, індекс вартості олів’є зріс на 45%. Тепер, щоб приготувати кілограм страви доведеться витратити майже 102 гривні.
Серед інгредієнтів найбільше здорожчали овочі. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на публікацію Інформатор Україна.
Яка загальна вартість продуктів традиційного салату
Серед інгредієнтів найбільше здорожчали овочі. До прикладу, морква та цибуля – на 180%. Ціни на ріпчасту в середньому становлять 30 грн/кг, тоді як у грудні 2021 ціна була близько 11 грн/кг. Кілограм моркви коштує 21,80 грн, а минулого року — близько 8 грн. Також подорожчали свіжі огірки - 76,8 грн/кг. Ціна на солоні огірки становить 44-102 грн/кг.
Але всі цінові рекорди побили яйця – зараз їх середня вартість складає близько 65 гривень за десяток, що на 90% дорожче торішньої ціни. Зросла ціна і на майонез. Цей продукт в середньому подорожчав на 33%. Банка консервованого горошку цьогоріч обійдеться від 30 до 50 гривень. Найдорожчий інгредієнт салату – варена лікарська ковбаса. Вона коштує від 210 до 300 гривень за кілограм.
У скільки обійдеться приготувати салат на сім'ю
За підрахунками аналітиків, щоб приготувати три кілограми салату олів'є українцям доведеться витратити близько 303,99 грн, а у 2021 році — лише 209,9 грн. Як ми бачимо, вартість відносно минулого року зросла на 45%. З цього робимо висновок, що собівартість 1 кг олів'є цьогоріч становить майже 102 гривні.
Для тих, хто не хоче готувати олів'є самостійно, є можливість придбати одразу готовий салат в популярних українських мережах супермаркетів. Щоправда, це коштуватиме дорожче. Ціни на готову страву коливаються від 174 до 285 грн за кілограм залежно від складу інгредієнтів салату та магазину ритейлера.
Скільки коштуватиме приготування олів'є за підрахунками Інституту аграрної економіки
Олів'є (3 кг продуктів) обійдеться у 281,71 гривні. Це на 41,9 % більше, ніж при святкуванні Нового 2022 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 115,45 гривні за 0,5 кг (зростання цін на 15,5 % в залежності від виробника), 0,5 кг зеленого горошку – 44,99 гривні (на 28,5 %), 6 яєць – 44,40 гривні (у 2,2 раза), 200 г солоних огірків – 34,80 гривні (у 2 рази) та 180 г майонезу – 21,41 гривні (на 58,6 % в залежності від марки). Ще у 20,66 гривні обійдуться 2 моркви (380 г, 7,45 грн), 5 картоплин (840 г, 6,64 гривні) та 2 цибулини (230 г, 6,57 гривні). Якщо станом на кінець 2022 року порівняно з 2021 роком ціна на картоплю зменшилася на 9,1 %, то на моркву і цибулю зросла у 2,2 раза та 2,8 раза відповідно.
Нагадаємо, як у Дніпрі працюватиме електротранспорт 31 грудня та 1 січня. Також читайте, що подивитися мешканцям Дніпра перед Новим роком. Окрім того, Інформатор дізнався у дніпрян, чи варто скасовувати комендантську годину у новорічну ніч.