Різдво та Новий рік все ближче. На свята хочеться приготувати щось особливе та смачне, і запечена курка з апельсинами та картоплею — ідеальний вибір. Це поєднання соковитого м'яса, фруктової свіжості та ароматної картоплі створює неперевершений настрій. Приготуйте цю страву, і вона стане справжньою зіркою вашого новорічного столу.
Інформатор захотів поділитися з читачами рецептом приготування цієї страви. Також ми пройшлися по супермаркетах у Дніпрі, аби порівняти ціни на продукти, які знадобляться для приготування. Тож смакуйте!
Приготування курки, запеченої з апельсинами та картоплею
Інгредієнти:
курка/курча (тушка) – 1 штука;
картопля – 10-12 штук;
апельсини 3-4 штуки;
цибуля ріпчаста – 2 штуки;
морква – 2 штуки;
часник – 4 зубчики;
лимон – 1 штука
кетчуп – 3 столові ложки;
майонез – 1 упаковка;
мед – 1 столова ложка;
олія;
паприка;
сіль;
перець;
гірчиця, соєвий соус – за бажанням.
Порівняння цін на інгредієнти
Інформатор вирішив порівняти ціни на продукти, які потрібні для того, аби приготувати курку, запечену з апельсинами та картоплею. Для порівняння ми обрали чотири великі мережі супермаркетів у Дніпрі – VARUS, "Сільпо", "Ашан" та "АТБ".
Варто зазначити, що по деяких позиціях не в усіх магазинах є обрані товари одних й тих самих виробників. В таких ситуаціях ми обирали альтернативу такого ж чи схожого об’єму/ваги. Також у деяких супермаркетах траплялися акційні ціни на деякі продукти – тож по цих пунктах ми не обирали «переможця».
Окрім того, на рецепт не потрібен кілограм, наприклад, моркви, цибулі, чи апельсинів, проте для простоти Інформатор порівнював ціни саме за кілограм чи пакування/тару. Вартість в інфографіці вказана у гривнях.
Зазначимо, що вказані ціни у супермаркетах актуальні на 19 грудня.
Тож обирайте самі, де купувати вигідніше. Готуйте, насолоджуйтесь! Смакуйте та святкуйте!
Рецепт
Добре промити курку, висушити її за допомогою паперового рушника.
Робимо маринад для курки: змішуємо кетчуп, майонез, сік 1 лимона та 1 апельсина, натерту цедру двох апельсинів, мед, сіль, перець, паприку та подрібнений часник. Можна також, за бажанням, додати гірчицю, соєвий соус. Добре перемішуємо.
Натираємо курку маринадом, як зовні – так і всередині. Використовуємо лише половину маринаду, друга нам знадобиться згодом.
Миємо, чистимо, нарізаємо овочі. Картоплю – скибочками, якщо дрібна – то половинками. Моркву і цибулю нарізаємо кільцями.
Змішуємо овочі разом, додаємо сіль та перець, олію, приправи (на смак).
Беремо рукав для запікання. На низ викладаємо картоплю з овочами, згори – курку. Зав’язуємо рукав, відправляємо у духовку на 1,5 години при 180 градусах.
Беремо апельсини, що залишилися. Чистимо їх, знімаємо білу плівку, щоб вона не додавала гіркоти страві. Нарізаємо апельсини півкільцями.
За визначений час дістаємо страву з духовки, відкриваємо рукав. Вдруге змащуємо курку маринадом зовні для формування скоринки та кольору. Обкладаємо овочі та курку нарізаними апельсинами.
Рукав цього разу не закриваємо. Повторно відправляємо страву в духовку на 20 хвилин при 180 градусах.
Курка, запечена з апельсинами та картоплею готова. Смачного!