У Дніпрі в одному з торговельних центрів ми побачили яйця вартістю по 30 гривень за штуку. При чому за цю ціну пропонують два різних види. Перший має назву Маран та коричневий колір шкаралупи. Вважається, що їх несуть чорні кури.
Другий вид має зеленуватий відтінок яйця та зветься Легбар. Інформатор вирішив провести експеримент та з’ясувати чи відрізняються чимось на смак коштовні яйця від звичайних українських яєць.
Продавчиня делікатесного продукту повідомила, що висока ціна на ці види яйця зумовлена великою кількістю корисних мікроелементів у продукті, а також незвичному окрасі самих несушок. Курки породи Маран - практично чорні курки, а Легбар - рябі, їх ще називають шовкові.
“Несуть курочки такі яйця. Вони дуже корисні. Немає холестерину в них. Заліза дуже багато», - розповіла продавчиня.
Для проведення експерименту купуємо по два яйця кожного виду. Сума нашої покупки за 4 яйця вийшла 120 гривень. До речі, в момент закупівлі в наявності лише три одиниці яйця “Маран”. Яйця іншого виду продаються у достатній кількості. Для порівняння купуємо і звичайне українське яйце білого кольору. Вартість однієї штуки 6,50 гривень.
Маран - французька порода курей. Їх ще називають «птахом, що несе чорні яйця». Відрізняються від інших високою якістю та смаком м’яса, а також великими яйцями коричневого кольору. Яйця ще називають "великодніми". Пір'я повністю чорне зверху, переливається на шиї «золотим намистом». Одна несучка здатна знести близько 150 яєць на рік.
Легбари – це рідкісні чубаті курочки, які несуть “блакитні яйця”. Нині це одна з найпопулярніших порід у світі. Колір оперення птахів кремово-бежевий із коричневими смугами, у курок забарвлення темніше і смуги виражені не чітко. Несучість становить 200-210 яєць. Відмінною ознакою породи чубатих курей є нестандартне забарвлення яєчної шкаралупи - блакитно-бірюзове, іноді оливкове.
Закупки зроблені, переходимо до приготування. Ми вирішили використати різні методи обробки продукту: відварити та підсмажити.
Яйця не мають великої різниці у смаку, чого не скажеш про їх вартість. Відмінність є у кольорі жовтка. у звичайному яйці він більш яскравий. Щодо смаку, то відварені яйця Маран та Легбар мають більш легкий смак яйця, а звичайне - більш виражений.
Смажені яйця взагалі не мають різниці на смак. Відрізняються лише за кольором жовтка. У звичайного яйця, як і в попередньому експерименті, він більш насичений. Тож, такі наші висновки, але ви можете зробити власний експеримент та повідомити нам у соцмережах свої враження.
Нагадаємо, раніше Інформатор перевірив на собі, чи продадуть в аптеках Дніпра ліки без електронного рецепта. Також ми спробували чи працює в Дніпрі безкоштовний Wi-Fi від "Укртелекому". Крім того, раніше ми перевіряли, чи можна у Дніпрі безкоштовно підзарядити телефон в магазинах операторів.