RU

У Дніпропетровській області відкрили сезон збирання грибів: як уберегтися від отруєння

Читать на русском

Читать на русском
У Дніпропетровській області відкрили сезон збирання грибів: як уберегтися від отруєння
Гриби можуть вбити

Осінь - сезон грибів. Проте люди не завжди повністю усвідомлюють, що ними можна отруїтися. Наприклад, за жовтень в Дніпропетровській області зафіксували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Серед постраждалих є діти від 5 до 18 років. Внаслідок отруєнь померла 8-річна дівчинка у Криворізькому районі.

Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на Держпроспоживслужбу в Дніпропетровській області.

В Україні зростає понад 2 тисяч видів грибів, але їстівними вважаються щонайбільше 500. Решта - це або отруйні, або безумовно отруйні, або умовно їстівні чи неїстівні гриби. 

Як зрозуміти, що ви отруїлися грибами

Якщо після споживання грибів з’явилися такі симптоми, як нудота, блювання, різкий біль у животі, підвищення температури тіла, задуха, судоми, головний біль, галюцинації - це є показниками отруєння. Вони можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

Що робити при отруєнні

Якщо ви відчули ознаки отруєння, негайно викликайте швидку. В ніякому разі не можна займатися самолікуванням. Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Профілактика отруєння грибами

Щоб не отруїтися грибами, найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі. Ось ще декілька порад:

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
  • За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не збирайте гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, в посушливу погоду.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Напомним, ранее мы писали, что в Днепропетровской области 2-летний ребенок отравился грибами. Также читайте, что в Днепропетровской области у 5-летней девочки загорелись волосы.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.