Усе через товстолобика: у Дніпрі зафіксували перший випадок ботулізму

Усе через товстолобика: у Дніпрі зафіксували перший випадок ботулізму
У Дніпрі зафіксували перший випадок захворювання на ботулізм

У Дніпрі чоловік захворів на ботулізм. Він придбав копченого товстолобика на стихійному ринку житлового масиву Придніпровська по вулиці 20-річчя Перемоги, 22. Містянина шпиталізували до лікарні

Про стан чоловіка наразі не повідомляється. Про це повідомляє Інформатор з посиланням публікацію ГУ Держпродслужби у Дніпропетровській області. 

Щороку від цього захворювання у Дніпропетровській області страждає в середньому 4-6 осіб. У 2022 році в регіоні зафіксували 4 випадки ботулізму. Три з них пов’язані із вживанням в’яленої риби домашнього виготовлення, яку купували на стихійних ринках. В одно — із вживанням консервованого тушкованого м’яса курси домашнього виготовлення.

“Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані із вживанням в'яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м'ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів”, — йдеться у повідомленні. 

Які симптоми ботулізму:

  • слабкість;
  • запаморочення;
  • головний біль;
  • сухість у роті;
  • також може бути нудота, блювота та послаблення випорожнення.  

Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи.

При виникненні будь-яких із цих симптомів негайно звертайтесь до лікаря. 

Як уникнути ботулізму:

  • Дотримуйтесь чистоти сировини (ретельно вимивайте рибу перед засолом);
  • Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах;
  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
  • Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.
  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  • Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

Нагадаємо, що в Україну потрапило отруйне печиво. Продукт можуть продавати в Дніпропетровській області. Також ми писали, що у Дніпрі призупинили виробництво батончиків Eat me. Яка причина — читайте тут.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube