Упродовж останніх тижнів Україну накрила аномальна спека. Погода б’є всі температурні рекорди останніх десятиліть. І в деяких регіонах стовпчик на термометрі перевищує позначку в 38 градусів. Однак перед українцями постає й інша проблема — обмеження світла і неробочі холодильники. І виникає цілком логічне питання, як зберегти свіжість продуктів під час тривалих обмежень електропостачання?
Молочні продукти, м’ясо, риба, салати з соусами, свіжоприготовлена їжа, яйця — це найперше, що псується під час спеки. Тож розкажемо, як зберегти харчові продукти навіть під час тривалих відключень світла.
Термін придатності продуктів залежить від декількох факторів: свіжості придбаних товарів у супермакеті та їхніх умов зберігання. Однак не всю їжу можна зберігати в холоді. Наприклад, без холодильника запросто можна зберігати хліб, оскільки він має властивість вбирати запахи і черствішає у холоді. Ось ще перелік продуктів, які можна зберігати, а іноді навіть краще без холодильника:
З курячими яйцями ситуація інакша. Їх можна зберігати без холодильника, але не більше тижня — далі яйця краще не вживати. Аби подовжити термін придатності яєць радимо ретельно вимити їх у солоній воді, щоб знищити всі бактерії. Таким чином курячі яйця зберігатимуться довше без холодильника. Враховуйте, що термін придатності продуктів у спеку скорочується удвічі.
У цьому пункті здавалося все просто: ось холодильник і кладеш на полицю їжу. Дійсно це так, однак все трішечки складніше. Кожна зона в холодильнику має свою температуру і підходить для певних категорій продуктів. Найхолоднішими зонами вважаються:
На верхніх полицях можна зберігати продукти, які швидко псуються — м'ясо, риба, морепродукти, молочка. Зона посередині добре підійде для готової їжі чи напівфабрикатів. Нижні ящики підходять для окремого зберігання фруктів та овочів.
Однак найтепліше місце в холодильнику — дверцята. При відкриванні дверей змінюється температура зберігання. У цій зоні краще класти продукти, які не дуже швидко псуються. Тому класичне місце для зберігання курячих яєць на дверцятах краще перенести в іншу зону холодильника.
Важливо не тільки правильно розмістити продукти, але й упакувати їх. Упаковка захищає їжу від висихання та плісняви. Так ваша їжа довше буде свіжою. Фахівці VARUS радять своїм клієнтам:
Також не варто зберігати разом заморожені та охолоджені продукти, які вбирають, або віддають запахи. І ставити поруч сире м’ясо та рибу. Це може спричинити зараженню готової їжі. Краще зберігати продукти за категоріями і в готовій упаковці. Наприклад, м’ясо — на верхній полиці, а овочі — у нижньому ящику.
Партнерський матеріал