Як правильно зберігати продукти влітку: поради від VARUS

Як правильно зберігати продукти влітку: поради від VARUS
Рекомендації по зберіганню їжі вдома та в холодильнику

Упродовж останніх тижнів Україну накрила аномальна спека. Погода б’є всі температурні рекорди останніх десятиліть. І в деяких регіонах стовпчик на термометрі перевищує позначку в 38 градусів. Однак перед українцями постає й інша проблема — обмеження світла і неробочі холодильники. І виникає цілком логічне питання, як зберегти свіжість продуктів під час тривалих обмежень електропостачання? 

Молочні продукти, м’ясо, риба, салати з соусами, свіжоприготовлена їжа, яйця — це найперше, що псується під час спеки. Тож розкажемо, як зберегти  харчові продукти навіть під час тривалих відключень світла. 

Як правильно зберігати їжу вдома

Термін придатності продуктів залежить від декількох факторів: свіжості придбаних товарів у супермакеті та їхніх умов зберігання. Однак не всю їжу можна зберігати в холоді. Наприклад, без холодильника запросто можна зберігати хліб, оскільки він має властивість вбирати запахи і черствішає у холоді. Ось ще перелік продуктів, які можна зберігати, а іноді навіть краще без холодильника: 

  • мед, варення;
  • часник, цибулю;
  • консерви, закрутки;
  • екзотичні фрукти;
  • огірки, баклажани, помідори, оскільки вони містять багато вологи; 
  • оливкову олію;
  • цукіні, гарбуз, картоплю; 
  • банани;
  • шоколад, однак при високих температурах його допустимо охолодити, аби він не розтанув. 

З курячими яйцями ситуація інакша. Їх можна зберігати без холодильника, але не більше тижня — далі яйця краще не вживати. Аби подовжити термін придатності яєць радимо ретельно вимити їх у солоній воді, щоб знищити всі бактерії. Таким чином курячі яйця зберігатимуться довше без холодильника. Враховуйте, що термін придатності продуктів у спеку скорочується удвічі. 

Як правильно зберігати продукти влітку: поради від VARUS 1
Яйця можна зберігати без холодильника, але не більше тижня

Як правильно зберігати продукти в холодильнику

У цьому пункті здавалося все просто: ось холодильник і кладеш на полицю їжу. Дійсно це так, однак все трішечки складніше. Кожна зона в холодильнику має свою температуру і підходить для певних категорій продуктів. Найхолоднішими зонами вважаються: 

  • верхні та середні полиці;
  • нижні ящики для окремого зберігання.

На верхніх полицях можна зберігати продукти, які швидко псуються — м'ясо, риба, морепродукти, молочка. Зона посередині добре підійде для готової їжі чи напівфабрикатів. Нижні ящики підходять для окремого зберігання фруктів та овочів.

Як правильно зберігати продукти влітку: поради від VARUS 2
Кожна зона в холодильнику має свою температуру

Однак найтепліше місце в холодильнику — дверцята. При відкриванні дверей змінюється температура зберігання. У цій зоні краще класти продукти, які не дуже швидко псуються. Тому класичне місце для зберігання курячих яєць на дверцятах краще перенести в іншу зону холодильника. 

Як упаковка впливає на термін придатності продуктів

Важливо не тільки правильно розмістити продукти, але й упакувати їх. Упаковка захищає їжу від висихання та плісняви. Так ваша їжа довше буде свіжою. Фахівці VARUS радять своїм клієнтам: 

  • не зберігати їжу в целофані. В пакеті утворюється зайва волога і розмножуються бактерії, і їжа через це швидко псується;
  • тарілки або миски з готовою їжею краще накривати харчовою плівкою;
  • зберігати готову їжу в контейнерах;
  • копчені продукти краще обгортати в пергаментний папір;
  • для нарізок, закусок, котлет, риби краще зберігати у фользі, яка не втрачає вологу;
  • овочі та фрукти можна класти у дерев’яні місткості або на антибактеріальні килимки;
  • переливати молоко у скляну пляшку;
  • складати відкриті консерви у контейнер;
  • свіжу зелень можна зберігати у банці з кришкою, чи поставити пучок зелені у склянку з водою. 
Як правильно зберігати продукти влітку: поради від VARUS 3
Зберігайте готову їжу в контейнерах, не у целофані

Також не варто зберігати разом заморожені та охолоджені продукти, які вбирають, або віддають запахи. І ставити поруч сире м’ясо та рибу. Це може спричинити зараженню готової їжі. Краще зберігати продукти за категоріями і в готовій упаковці. Наприклад, м’ясо — на верхній полиці, а овочі — у нижньому ящику. 

Партнерський матеріал

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube