Можуть викликати рак печінки: у Дніпрі можуть бути небезпечні бразильські горіхи
Дніпрян попереджають, що на полицях магазинів міста можуть бути небезпечні горіхи. Їх завезли з Бразилії. У продукті виявили перевищення максимально допустимої кількості рівнів афлатоксинів.
Про це повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
Звідки та куди прибули небезпечні горіхи:
- Експортер із Бразилії: AMENDOPERES LTDA, Brazil;
- Трейдер із Нідерландів: ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES BV, Netherlands;
- Одержувач в Україні: ТзОВ "КРІОЛІТ-Д", вул. Океанська, 4, м. Дніпро.
Держпродспоживслужба на Прикарпатті закликає операторів ринку негайно вилучити цю продукцію з продажу. Якщо ви побачили небезпечний продукт на полицях супермаркетів, будь ласка, зверніться до Держпродспоживслужби за телефоном: (068) 565-46-39.
Небезпека Афлатоксину
Сімейство афлатоксинів включає чотири основні представники: В1, В2, G1, G2. Найбільш небезпечний та поширений - афлатоксин B1. Він є гепатотропною отрутою та уражає насамперед печінку.
У харчових продуктах афлатоксини утворюються при будь-якій температурі, навіть при промисловому зберіганні в холодильниках. Однак особливо активно — при 22−30 ˚С і вологості 85−90%. Проте визначити його наявність можна тільки з допомогою лабораторного обладнання.
При надходженні в організм, афлатоксини концентруються в печінці. Через добу їх залишається в організмі 20-30%. При гострому афлатоксикозі відзначаються некрози та жирова дегенерація печінки, порушення координації, парези, судоми, крововиливи, асцит, діарея, некрози нирок. При підгострому і хронічному афлатоксикозі розвивається цироз і первинний рак печінки. Гепатокарциноми виникають як при тривалому поступленні малих доз афлатоксинів, так і від прийому однократно великої дози.
Лікарі також розповідають, що афлатоксин В1 є найсильнішим із відомих хімічних канцерогенів. Встановлено його тератогенний (вплив на плід) та мутагенний (зміна клітин) вплив на організм.
В яких продуктах можна виявити Афлатоксини?
- в зернових;
- бобових;
- горіхах;
- насінні соняшника;
- зернах какао і кави;
- хлібі та інших готових продуктах, які уражені плісенню;
- в малих кількостях у молоці, м'ясі, яйцях.
Зазначимо, що продуценти афлатоксинів зустрічаються всюди, але переважно в продуктах, які походять з тропічних країн.
Нагадаємо, що у Дніпрі призупинили виробництво батончиків Eat me. Також читайте, що у Дніпрі зафіксували перший випадок ботулізму. Писали ми й про те, що в Україну потрапило отруйне печиво. Продукт можуть продавати в Дніпропетровській області.
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.