У Дніпрі чоловік заразився ботулізмом. Він з’їв в’ялену плітку, яку купив в магазині Beer Bank. Постраждалого доставили у стані середньої тяжкості в лікарню №4.
Йому ввели протиботулінічну сироватку. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на сайт ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Спеціалісти проінспектували магазин. Результати наступні:
Розслідування триває.
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей.
Захворювання виникає за 12-36 годин, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. У хворих спостерігається:
Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.
Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Дотримуйтесь чистоти сировини. Що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5-25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини. Не купуйте виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солену рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.
Нагадаємо, раніше ми писали, що в Дніпровському районі чоловік помер від ботулізму. Також читайте, що у Дніпрі та області людей залякували “холерою” у воді з-під крана. Крім цього, Інформатор повідомляв, як забруднену воду зробити питною.